De effectiviteit van de krokodil benadering

De effectiviteit van de krokodil benadering

Hoe vaak zijn we niet gefrustreerd omdat we graag zaken met wilskracht willen realiseren terwijl de realiteit ons in een heel andere richting drijft. Uiteraard kunnen we niet voorkomen dat ons voornemen soms een andere wending krijgt: bijvoorbeeld als we onverwachts en onterecht ontslagen worden. Het leven wijst ons dan in een andere richting.

Ontwikkelingen zoals deze kunnen echter ook als een belangrijke impuls dienen. Als we in staat zijn ons lijden vanuit een mentale afstand waar te nemen kunnen we wellicht onze machteloosheid aanvaarden vanuit een waarnemende rol in plaats van als slachtoffer. Daardoor wordt een ongewilde verandering in een ander perspectief geplaatst. Dat kan een gevoel van bevrijding geven waardoor alternatieve en nieuwe uitdagingen kunnen worden gesignaleerd.

Hoe effectief een ontspannen en alerte waarneming kan zijn, leren we van de krokodil. Dit reptiel ligt rustig en ontspannen in het water. Hoewel sterk, is het op een bepaalde manier ook machteloos. Zijn habitat is de rivier. Het kan alleen maar stil en waakzaam wachten totdat misschien een antilope de rivier kruist. De krokodil weet nooit wanneer dit zal gebeuren. Hij kan alleen maar eindeloos en waakzaam wachten zodat zijn maaltijd hem niet ontglipt en hij op het juiste moment kan toeslaan.

Wij als mensen leven figuurlijk gezien in soortgelijke omstandigheden. De rivier van het leven biedt ons een aantal kansen. Maar het is aan ons deze mogelijkheden waar te nemen en op het juiste moment te handelen. Ons denken beperkt onze waarneming. Als we kijken naar de krokodil als metafoor valt op dat hij niet denkt. Hij ligt stil, ontspannen en waakzaam. Stil zijn activeert onze zintuigen en scherpt onze waarneming. Zo zijn we in staat ontspannen maar ook alert waar te nemen en nieuwe uitdagingen die tot ons komen te zien om onze kansen op het juiste moment te grijpen.

Foto: crocodile eye, Dennis (Creative Commons License)


Soms is het nodig om ver weg te gaan – om tot jezelf te komen
Met Zen For Leadership op Bali zijn alle voorwaarden aanwezig om de balans tussen lichaam en geest te herstellen. Dit geldt vooral voor mensen in leidinggevende posities. Workload blijkt voor velen een voortdurende uitdaging. Dit programma richt zich op mensen uit een vergelijkbare professionele omgeving. Meer informatie.