Langzaam is sneller

Langzaam is sneller

Hoe vaak komt het niet voor dat we ongemerkt gehaast handelen? Het lijkt alsof we voortdurend ons tempo van dagelijkse taken steeds weer verhogen. Toch hebben we het gevoel niet genoeg gedaan te hebben. Dit drijft het tempo nog verder op tot aan onze uiterste grenzen.

De Braziliaan Ricardo Semler, oprichter van de groep Semco had een paar jaar geleden soortgelijke ervaringen. Hij was een zeer succesvolle ondernemer die meerdere ondernemingen bezat en miljoenen verdiende. Totdat op een dag een ernstig ongeval hem onderuit haalde. Maandenlang kon hij niet meer werken. Hij realiseerde zich hoe gejaagd hij tot dan toe had geleefd. En dus besloot hij om zich in de toekomst alleen op de echt belangrijke dingen te concentreren.

Vaak hebben we een crisis, een conflict of zelfs een burn-out nodig om tot een dergelijk inzicht te komen. Als we merken dat we ons haasten, zou het goed zijn ons tempo juist te vertragen en even stil te houden. Zodat we met aandacht naar het hectische veld als waarnemer kunnen kijken. Deze mentale afstand leidt ons langs een omweg naar mentale vrijheid. Door niet enkel naar onszelf te kijken maar te zien wat echt wezenlijk is, zijn we in staat effectiever te handelen.

Een deelnemer uit de cursus Zen for Leadership, zei eens: “Sinds ik dingen langzamer deed, leek de afwerking achteraf op wonderbaarlijke wijze sneller te zijn verlopen.”

Probeer het eens als een experiment: hoe langzamer we zijn, hoe sneller we zullen we zullen worden.


Soms is het nodig om ver weg te gaan – om tot jezelf te komen
Met Zen For Leadership op Bali zijn alle voorwaarden aanwezig om de balans tussen lichaam en geest te herstellen. Dit geldt vooral voor mensen in leidinggevende posities. Workload blijkt voor velen een voortdurende uitdaging. Dit programma richt zich op mensen uit een vergelijkbare professionele omgeving. Meer informatie.