Snelheid en kwaliteit

Snelheid en kwaliteit

Lopen op het scherp van de snede,

rennen over een scherp getande ijskorst,

zonder trappen of ladders:

met losse handen van een hoge rots springen!

Lopen we niet vaak op het scherpst van de snede in onze pogingen snelheid met kwaliteit te combineren? Voor een van mijn cliënten is dit een hoofdthema zoals ook voor veel andere managers in een zakelijke omgeving. Het is een feit dat we snel willen beslissen om uitstekende resultaten te realiseren. Maar dit verloopt niet altijd even succesvol.

De martial arts kunnen ons hierbij helpen. In een aikido oefening slaan de tegenstanders elkaar met snelheid en de kwaliteit van hun snelle en adequate bewegingen beslist wie de strijd zal winnen. Deze fysieke confrontatie bestaat echter niet op het mentale niveau, maar komt van binnenuit, vanuit de Hara (het midden van het lichaam), niet vanuit het rationele denken.

Willen we dit vertalen naar het bedrijfsleven dan zullen we ons moeten bevrijden van de fixatie van ons denkpatroon. Als we diep uitademen, herstellen we het contact met ons lichaamscentrum. Zo ontspant niet alleen ons lichaam, maar creëren we ook de mentale ruimte om tot geweldige inzichten te komen. Hierdoor kunnen we met losse handen van een hoge rots springen.

Zo’n geweldig inzicht komt in een fractie van een seconde en kan leiden tot uitstekende resultaten.

Foto: R. Seitz

———————

Volgende training “Zen for Leadership” in Benediktushof van 28.2.-2.3.16.
Zie informatie en inschrijving.