Vrede begint bij jezelf

Vrede begint bij jezelf

Strakblauwe hemel, stralende zonnige dag: Afschuwelijk zo opgejaagd te zijn.

Mumonkan

Onaangename berichten van vrienden, een zeurende baas, files op de snelweg – allerlei redenen waardoor ons leven allesbehalve rustig lijkt. Echter, we kunnen altijd weer vrede en rust vinden als we bij onszelf beginnen.

De dingen zijn zoals ze zijn. Hoe we ze interpreteren, hangt uiteindelijk af van onze kijk op de wereld en hoe we ze kunnen waarnemen. Daarom geeft de Vietnamese zenmeester en vredesactivist Thich Nhat Hanh aan: “Vrede is er op elk moment. Vrede begint bij jezelf.” Dat klinkt eenvoudig. Het vertalen naar de praktijk lijkt echter moeilijk. Zen biedt daarin een uitweg omdat het steeds weer wijst op het ‘NU’. Als we met hart en ziel op dit moment aanwezig zijn, ontstaan vanzelf vreedzame gevoelens. Op momenten waarbij we ons verdrietig voelen of ons grote zorgen maken lijkt zoiets haast onmogelijk. Maar juist deze uitdagende situaties in het dagelijks leven kunnen ons de weg naar innerlijke vrede wijzen. Als we in staat zijn dergelijke situaties open en gelaten tegemoet te treden, wordt ons leven vreedzamer.


Soms is het nodig om ver weg te gaan – om tot jezelf te komen
Met Zen For Leadership op Bali zijn alle voorwaarden aanwezig om de balans tussen lichaam en geest te herstellen. Dit geldt vooral voor mensen in leidinggevende posities. Workload blijkt voor velen een voortdurende uitdaging. Dit programma richt zich op mensen uit een vergelijkbare professionele omgeving. Meer informatie.