Winnen en verliezen

Winnen en verliezen

Vertel me wat beter is: loslaten of vasthouden?

(Hekiganroku)

Een centraal aspect in ons leven is dat we graag aan positieve dingen willen vasthouden. Dit zie je ook terug in het bedrijfsleven. We willen altijd nog meer winst realiseren. We houden vast aan het idee dat het altijd zo zou moeten gaan. We kunnen eenvoudigweg niet aanvaarden dat het bedrijfsleven zelf voortdurend in beweging is waarbij we soms winnen maar soms ook verliezen.

Dit gegeven aanvaarden, vinden we lastig omdat we graag vast willen houden aan het winnen en de winst. Het leven daagt ons uit dit los te laten en mee te gaan in de voortdurende beweging van winnen; maar ook van verliezen. Het leven zelf verandert voortdurend: onze cellen vernieuwen zich, de adem die we inademen is steeds een anders, een collega die we vandaag spreken zal anders zijn als we hem morgen ontmoeten. Alles verandert om ons heen, elk moment, of we ons hiervan nu bewust zijn of niet.

Ook in het bedrijfsleven werkt dit zo. Door los te laten kunnen we ontdekken dat juist door winst los te laten we onze vrijheid en onafhankelijkheid  herwinnen

Vanuit dat perspectief bezien is het dan beter te winnen of te verliezen?

Foto: R. Seitz


Soms is het nodig om ver weg te gaan – om tot jezelf te komen

Met Zen For Leadership op Bali zijn alle voorwaarden aanwezig om de balans tussen lichaam en geest te herstellen. Dit geldt vooral voor mensen in leidinggevende posities. Workload blijkt voor velen een voortdurende uitdaging. Dit programma richt zich op mensen uit een vergelijkbare professionele omgeving. Meer informatie.